Blog

szarlotka

Jak zrobić dobrą szarlotkę?

Od lat w świecie cukierniczym toczy się spór pomiędzy miłośnikami szarlotki i sernika. Fani jabłecznika mają do wyboru kilka wariantów swojego ulubionego ciasta. Mogą skusić się na wersję przygotowaną na cieście kruchym lub półkruchym, z jabłkami kwaśnymi lub słodkimi. Przygotowanie szarlotki nie jest a ni trudne, ani skomplikowane. Zdarza się jednak, że ciasto się nie dopiecze, a spód pozostanie mokry. Jak sprawić, by każdorazowo przygotować dobrą szarlotkę?

Czytaj więcej

torty

Gdzie lepiej sprawdzi się tort z bitą śmietaną, a gdzie z kremem?

W wielu krajach granica między tortem a zwykłym ciastem jest praktycznie nieobecna. W Polsce różnica jest kolosalna, ponieważ ten szczególny wypiek stał się symbolem wszelkich celebracji. Trudno nam wyobrazić sobie urodziny, Pierwszą Komunię czy ślub bez tortu. Jednowarstwowe czy wielopoziomowe, przełożone kremem czy bitą śmietaną, przyozdobione lub nie, stanowią punkt kulminacyjny każdej imprezy. Jakie rodzaje tortów warto zaserwować na konkretne uroczystości?

Czytaj więcej

Jak zrobić dobrą kruszonkę?

Kruszonka jest nieodłącznym elementem wielu ciast. Niewiele osób wyobraża sobie bez niej na przykład szarlotkę. Chociaż podstawowy przepis na kruszonkę ma tylko trzy składniki, wiele osób twierdzi, że nie umie przygotować jej tak, by wyglądała apetycznie i była chrupka. Sekret oczywiście tkwi w proporcjach składników. Jak przygotować dobrą kruszonkę? Sprawdźmy!

Czytaj więcej

Jakie nadzienie mogą zawierać pączki?

Chyba nie ma osoby, która nie skusiłaby się chociażby na jednego pączka w Tłusty Czwartek. Pączki z apetytem zjadamy nie tylko od święta, ale też w ramach szybkiej przekąski w pracy, w szkole czy w czasie oczekiwania na pociąg. Wiele osób uważa, że pączki wcale nie potrzebują nadzienia – i tak są pyszne. Nadzienie jest jednak przysłowiową kropką nad „i”.

Czytaj więcej

Dlaczego warto kupować ciasta z owocami?

Gdy wchodzimy do cukierni, różnorodność asortymentu przyprawia nas o zawrót głowy. Polacy uwielbiają serniki, makowce, karpatki i proste ciasta domowe. Szczególne miejsce w naszych sercach zajmują ciasta z owocami. I nie jest to kwestią przypadku! Jak to możliwe? Odpowiemy na to pytanie w dzisiejszym wpisie.

Czytaj więcej

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.