Blog

ciasta

Jakie ciasta wybierać na wesele?

Zamawianie jedzenia na imprezę weselną przysparza wielu trudności. Organizatorzy często nie wiedzą, które dania przypadną gościom do gustu i w jaki sposób je serwować. Wesele nie może obyć się bez słodkich ciast.  Niektórzy układają je na paterach wśród innych potraw, lecz jest ryzyko, że przyjmą one smaki od ryb i ciepłych dań. Dlatego obecnie stosuje się tzw. słodki stół. Goście samodzielnie nakładają sobie przysmaki, a przy tym nalewają kawy lub herbaty. Jakie ciasta sprawdzają się w menu pełnym tradycyjnych potraw weselnych?

Czytaj więcej

tort na wesele

Z jakim wyprzedzeniem trzeba zamawiać tort na wesele?

Trudno wyobrazić sobie przyjęcie weselne bez wystawnego tortu, który w kulminacyjnym momencie zostanie pokrojony przez Panią i Pana Młodego. Aby jednak wszystko przebiegło zgodnie z planem, tort powinien być zamówiony z odpowiednim wyprzedzeniem.

Czytaj więcej

szarlotka

Jak zrobić dobrą szarlotkę?

Od lat w świecie cukierniczym toczy się spór pomiędzy miłośnikami szarlotki i sernika. Fani jabłecznika mają do wyboru kilka wariantów swojego ulubionego ciasta. Mogą skusić się na wersję przygotowaną na cieście kruchym lub półkruchym, z jabłkami kwaśnymi lub słodkimi. Przygotowanie szarlotki nie jest a ni trudne, ani skomplikowane. Zdarza się jednak, że ciasto się nie dopiecze, a spód pozostanie mokry. Jak sprawić, by każdorazowo przygotować dobrą szarlotkę?

Czytaj więcej

torty

Gdzie lepiej sprawdzi się tort z bitą śmietaną, a gdzie z kremem?

W wielu krajach granica między tortem a zwykłym ciastem jest praktycznie nieobecna. W Polsce różnica jest kolosalna, ponieważ ten szczególny wypiek stał się symbolem wszelkich celebracji. Trudno nam wyobrazić sobie urodziny, Pierwszą Komunię czy ślub bez tortu. Jednowarstwowe czy wielopoziomowe, przełożone kremem czy bitą śmietaną, przyozdobione lub nie, stanowią punkt kulminacyjny każdej imprezy. Jakie rodzaje tortów warto zaserwować na konkretne uroczystości?

Czytaj więcej

Jak zrobić dobrą kruszonkę?

Kruszonka jest nieodłącznym elementem wielu ciast. Niewiele osób wyobraża sobie bez niej na przykład szarlotkę. Chociaż podstawowy przepis na kruszonkę ma tylko trzy składniki, wiele osób twierdzi, że nie umie przygotować jej tak, by wyglądała apetycznie i była chrupka. Sekret oczywiście tkwi w proporcjach składników. Jak przygotować dobrą kruszonkę? Sprawdźmy!

Czytaj więcej

Jakie nadzienie mogą zawierać pączki?

Chyba nie ma osoby, która nie skusiłaby się chociażby na jednego pączka w Tłusty Czwartek. Pączki z apetytem zjadamy nie tylko od święta, ale też w ramach szybkiej przekąski w pracy, w szkole czy w czasie oczekiwania na pociąg. Wiele osób uważa, że pączki wcale nie potrzebują nadzienia – i tak są pyszne. Nadzienie jest jednak przysłowiową kropką nad „i”.

Czytaj więcej

Dlaczego warto kupować ciasta z owocami?

Gdy wchodzimy do cukierni, różnorodność asortymentu przyprawia nas o zawrót głowy. Polacy uwielbiają serniki, makowce, karpatki i proste ciasta domowe. Szczególne miejsce w naszych sercach zajmują ciasta z owocami. I nie jest to kwestią przypadku! Jak to możliwe? Odpowiemy na to pytanie w dzisiejszym wpisie.

Czytaj więcej