Dlaczego warto kupować ciasta z owocami?

Gdy wchodzimy do cukierni, różnorodność asortymentu przyprawia nas o zawrót głowy. Polacy uwielbiają serniki, makowce, karpatki i proste ciasta domowe. Szczególne miejsce w naszych sercach zajmują ciasta z owocami. I nie jest to kwestią przypadku! Jak to możliwe? Odpowiemy na to pytanie w dzisiejszym wpisie.

 

Owoce dobre na wszystko

Owoce to jedne z najpopularniejszych dodatków do ciast. Wspaniale przełamują słodycz wypieku i nadają jej dodatkowego smaku. Kolorowe kompozycje owoców do tego wszystkiego pięknie wyglądają – są więc nie tylko dodatkiem smakowym, ale też i perfekcyjną, naturalną dekoracją. Osobom na diecie łatwiej sięgnąć po łakocie z owocami niż z samą czekoladą – solidna porcja malin czy truskawek to zawsze parę kalorii mniej, a przyjemność z jedzenia ta sama!

Polskie tradycje

Dlaczego Polacy kochają sami piec ciasta z owocami lub też zlecają cukierniom przygotowywanie takich ciast na zamówienie? To proste – sezonowe owoce towarzyszą nam przez dużą część roku. Od pokoleń konsumujemy dorodne truskawki, czereśnie, maliny, jabłka i śliwki, rosnące w przydomowych ogrodach i sadach. W polskiej tradycji szczególne miejsce ma też przygotowywanie przetworów z owoców, dzięki czemu możemy cieszyć się ich smakiem w zasadzie przez cały rok. Nic więc dziwnego, że do ulubionych ciast Polaków trafiają nie tylko świeże owoce, ale też różnego rodzaju dżemy i konfitury. Owoce są dla nas symbolem lata i beztroski – wspaniale więc komponują się ze słodkimi rarytasami.

Powiew egzotyki

Mówi się, że świat stał się obecnie globalną wioską. I tkwi w tym nieco prawdy – egzotyczne owoce są dostępne dla Polaków jak nigdy wcześniej. Chętnie więc sięgamy po ciasta z owocami, których często sami nie potrafimy nawet poprawnie nazwać: mango, papają, pistacją itp. Owoce o egzotycznych kształtach umieszczone na tarcie czy bezie sprawiają, że przysmak wygląda znajomo, a jednocześnie ciekawie i bardziej prestiżowo. Ciasto z owocami egzotycznymi to dla wielu osób dobra okazja, by spróbować nowych smaków. Nawet jeśli podniebienie osoby jedzącej nie rozkocha się w smaku smoczego owocu, cóż – zawsze można go odłożyć na bok talerzyka, a ze smakiem spałaszować sam wypiek!