Gdzie lepiej sprawdzi się tort z bitą śmietaną, a gdzie z kremem?

W wielu krajach granica między tortem a zwykłym ciastem jest praktycznie nieobecna. W Polsce różnica jest kolosalna, ponieważ ten szczególny wypiek stał się symbolem wszelkich celebracji. Trudno nam wyobrazić sobie urodziny, Pierwszą Komunię czy ślub bez tortu. Jednowarstwowe czy wielopoziomowe, przełożone kremem czy bitą śmietaną, przyozdobione lub nie, stanowią punkt kulminacyjny każdej imprezy. Jakie rodzaje tortów warto zaserwować na konkretne uroczystości?

Rodzaje tortów

Rozwój cukiernictwa sprawił, że najlepsze cukiernie posiadają w swojej ofercie kilkanaście rodzajów tortów. Różnią się miedzy sobą sposobem przekładania warstw i rodzajem zastosowanych dodatków. Są torty pieczone i niepieczone, z mąką i bez, owocowe, alkoholowe, a nawet lodowe. Do najczęściej zamawianych należą torty biszkoptowe, bezowe i kruche. Bazą dla tortu biszkoptowego jest oczywiście biszkopt, ubijany z białek z niewielkim dodatkiem mąki. Przekłada się go wybraną masą i przyozdabia. Podstawę tortu bezowego stanowią dyski z bezy, czyli białek ubijanych z cukrem i pieczonych w niskiej temperaturze. Ten rodzaj tortów zwykle przekładany jest gęstszymi kremami. Torty kruche pieczone są z warstwy kruchego ciasta, a następnie przekładane różnymi masami. Obecnie torty mogą mieć różne kształty, ozdoby z marcepanu, fotoopłatek z wydrukowanym zdjęciem. Ponadto zdobi się je świeżymi lub cukrowymi kwiatami, czy też kreatywnymi figurkami – wszystko w zależności od okazji i oczekiwań klienta.

Bita śmietana, czy krem?

Każda warstwa w torcie – ciasto, krem, bita śmietana, żelki czy chrupki, wnosi własny smak. Sztuką jest idealne skomponowanie wszystkich warstw, żeby z sobą harmonizowały i wzajemnie się uzupełniały. Istotne jest także zachowanie balansu między smakami. Najpopularniejszym i najlepszym połączeniem smakowym jest tort z bitą śmietaną i owocami. Jest pyszny i elegancki, dlatego sprawdzi się na zarówno na urodziny, jak i chrzciny, komunię czy święta. Idealnie nadaje się na tort urodzinowy dla dzieci. Świeże owoce doskonale łączą się z puszystą bitą śmietaną, tworząc wspaniałe, lekkie nadzienie. Kremy wykorzystywane w tortach zwykle charakteryzują się dominującym i przytłaczającym smakiem. Ich głównymi składnikami są cukier, jaja, tłuszcz, mleko, śmietana oraz substancje smakowo-zapachowe. Surowce, z których sporządzane są kremy, stanowią dobrą pożywkę dla drobnoustrojów, dlatego nie można ich długo przechowywać. Najlepiej sprawdzają się jako torty ślubne i urodzinowe.