Jak zrobić dobrą kruszonkę?

Kruszonka jest nieodłącznym elementem wielu ciast. Niewiele osób wyobraża sobie bez niej na przykład szarlotkę. Chociaż podstawowy przepis na kruszonkę ma tylko trzy składniki, wiele osób twierdzi, że nie umie przygotować jej tak, by wyglądała apetycznie i była chrupka. Sekret oczywiście tkwi w proporcjach składników. Jak przygotować dobrą kruszonkę? Sprawdźmy!

Przepis podstawowy

Do przygotowania kruszonki potrzebna jest mąka pszenna, cukier puder i masło. Składniki zawsze łączymy ze sobą w proporcjach 2/1/1, czyli na przykład 200 g mąki, 100 g masła i 100 g cukru pudru. Masło powinno mieć temperaturę pokojową. Aby wygodnie przygotować kruszonkę, najlepiej jest posiekać je na kawałki. Posiekane masło zagniatamy ręcznie z mąką i cukrem, aż uzyskamy dość zbitą masę. Ważne! Kruszonkę należy wstawić na 30 minut do lodówki, by nabrała kruchości. Po tym czasie możemy rozkruszyć ją na cieście i wstawić je do pieczenia.  Dobrze przygotowana kruszonka powinna być słodka i chrupiąca.

Kruszonkowe wariacje

Chociaż podstawowy przepis na kruszonkę jest powszechnie znany, każda pracownia cukiernicza ma swoje sekretne triki, które sprawiają, że kruszonka idealnie komponuje się z danym ciastem. Wbrew pozorom kruszonkowych wariacji jest naprawdę sporo. Popularne są kruszonki czekoladowe, w których do bazowego przepisu dodaje się kakao, a także te z cynamonem lub wanilią. Czasami mąkę lub jej część zamienia się w przepisie na zmielone orzechy, migdały lub… wiórki kokosowe, dzięki czemu kruszonka otrzymuje charakterystyczny, nieco egzotyczny posmak. Istnieje nawet przepis na kruszonkę bez masła, gdzie zamiast niego występują zmielone płatki owsiane. Chociaż tradycyjny przepis zawsze się obroni, czasem warto poeksperymentować z niestandardowymi rozwiązaniami!

Kruszonka nie tylko na ciasta

Chociaż kruszonka jest niezastąpionym wykończeniem różnego rodzaju szarlotek i jabłeczników, równie dobrze sprawdza się na plackach i ciastach drożdżowych. Co ciekawe, kruszonka nie potrzebuje wcale towarzystwa w postaci ciasta. Pysznym deserem są na przykład sezonowe owoce zapieczone pod kruszonką – słodki, ale małokaloryczny deser!

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.