Jaki wybrać tort na wesele?

Zbliża się Wasze wesele, a wy wciąż nie macie pomysłu na tort? Nie wiecie, jakie smaki zadowolą podniebienia gości i jakie dekoracje będą prezentowały się najlepiej? Wasze zdenerwowanie jest zwykle uzasadnione, dlatego, że wypiek musi być nie tylko smaczny, ale także i estetyczny. W końcu chwilę, w której na sali pojawia się tort, uznaje się za jedną z najważniejszych atrakcji weselnych. Okazuje się jednak, że rynek cukierniczy oferuje wiele możliwości, co sprawia, że z pewnością wybierzecie tort, który trafi zarówno w Wasze gusta, jak i gusta gości. W poniższym artykule przedstawiamy Wam kilka wskazówek dotyczących tego, czym się kierować przy wyborze tortu weselnego.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze tortu weselnego?

Pierwszą kwestią, która odgrywa kluczową rolę, jest wygląd tortu. Mianowicie pojawienie się tortu na sali weselnej, zwykle około północy, uznaje się za bardzo uroczysty i symboliczny moment, któremu towarzyszy wyjątkowa oprawa muzyczna i świetlna. Światła skierowane na wypiek sprawiają, że jest on doskonale widoczny, a zdjęcia Pary Młodej dzielącej porcje są jednymi z najczęściej spotykanych fotografii weselnych w rodzinnych albumach. Nic zatem dziwnego, że do dekoracji wypieku przywiązuje się tak dużą uwagę. Co więc powinno wyróżniać tort na wesele? Tort weselny powinien być przede wszystkim spójny z motywem przewodnim ślubu. Dobrze, gdy jego kolorystyka oraz poszczególne elementy nawiązują do głównych dekoracji.

Co więcej, warto zdecydować się też na spersonalizowane dekoracje takie jak figurki Pary Młodej czy też tablice z imionami lub nazwiskiem małżonków. Nie mniej ważny jest kształt i wielkość wypieku. To, jak duży tort powinniście zamówić, zależy od liczby gości, którzy pojawiają się na uroczystości. Wagowym wyliczeniem ciasta zwykle zajmują się cukiernie, które przyjmują, że na jedną osobę przypada od 10 do 20 dag ciasta. W zależności od liczby gości Pary najczęściej decydują się na piętrowe torty o klasycznym okrągłym lub prostokątnym kształcie. Są jednak i takie Pary Młode, które stawiają na ekstrawagancję, decydując się na nieoczywiste formy. Od kilku lat dużą popularnością cieszą się torty komponowane z babeczek, makaroników czy pączków układanych w formie piramidy.

Jaki smak tortu weselnego wybrać?

Kolejną kwestią, która ma decydujące znaczenie przy wyborze tortu na wesele, ma smak. Zależy on nie tylko od preferencji Pary Młodej, ale również od sezonu, w jakim odbywa się wesele. Latem zdecydowanie lepiej sprawdzają się torty z lekkimi kremami i sezonowymi owocami, które nie rozpuszczą się pod wpływem temperatury. Zimą z kolei spisują się wypieki z cięższymi masami kremowymi. Mimo wszystko warto jednak pamiętać, że tort z zasady powinien być lekki. Mianowicie ilość spożywanego jedzenia oraz napojów podczas uroczystości weselnych jest często zdecydowanie większa niż na co dzień, a ciężki deser z pewnością nie usprawni funkcjonowania układu trawiennego gości. Ponadto warto decydować się na klasyczne połączenia smakowe, gdyż nie zawsze łatwo trafić w preferencje bliskich.

Najlepiej sprawdzają się masy śmietankowe, waniliowe lub czekoladowe przekładane owocami, które przełamują słodki smak i sprawiają, że torty nie są mdłe. Uznaniem cieszą się również torty tiramisu czy wypieki bezowe. Co istotne, należy również uważać z dodatkami, które mogą powodować alergie. Najlepiej podpytać bliskich o produkty, które ich uczulają. Dla bezpieczeństwa warto jednak zrezygnować z orzechów czy migdałów. Dobrym rozwiązaniem jest również kompozycja piętrowego wypieku o różnych smakach. Dzięki temu każdy gość znajdzie dla siebie odpowiedni kawałek i nie trzeba będzie rezygnować z ulubionych, niestandardowych smaków czy też obawiać się o opinie gości, którym jeden wybrany smak nie przypadnie do gustu.