Jakie ciasta wybierać na wesele?

Zamawianie jedzenia na imprezę weselną przysparza wielu trudności. Organizatorzy często nie wiedzą, które dania przypadną gościom do gustu i w jaki sposób je serwować. Wesele nie może obyć się bez słodkich ciast.  Niektórzy układają je na paterach wśród innych potraw, lecz jest ryzyko, że przyjmą one smaki od ryb i ciepłych dań. Dlatego obecnie stosuje się tzw. słodki stół. Goście samodzielnie nakładają sobie przysmaki, a przy tym nalewają kawy lub herbaty. Jakie ciasta sprawdzają się w menu pełnym tradycyjnych potraw weselnych?

Najpopularniejsze ciasta na weselach 

Tradycyjne słodkości, które sprawdzają się na każdym weselu, to serniki, ciasta drożdżowe i kruche. Są one w Polsce bardzo lubiane, a do tego występują w formach zwartych, więc goście nie będą się przy nich zbytnio brudzić. Najpopularniejsze odmiany serników to krakowski, wiedeński, japoński i kawowy. Chętnie wybierane ciasta krucho-biszkoptowe to pani Walewska, orzechowiec i pychotka. Popularne są także słodkości z galaretką i owocami, które wprowadzają odświeżenie wśród różnorodnych smaków. Na weselach sprawdzają się także ciasta biszkoptowe jak rafaello, snickers, napoleonka, finezja lub szampańskie.  Warto również zamówić co najmniej jedno ciasto z czekoladą. Jeśli masz wątpliwości co do wyboru, poproś o pomoc w cukierni, która realizuje takie zamówienia.

Sezonowy wybór ciast 

Wybór ciast może być także podyktowany porą roku. Z jednej strony wpłynie to na popularność określonych smaków, a z drugiej na cenę, jaką zapłacisz za określone owoce. Wiosną warto zamawiać przysmaki z truskawkami, malinami i czereśniami. Latem tańsze są borówki i porzeczki. Jeśli jest taka możliwość, można na sali zaserwować desery lodowe i sorbety. Natomiast odradzamy smakołyki oparte na śmietanie ze względu na krótki termin przydatności do spożycia. Goście po ciasta częściej sięgają na poprawinach niż na weselu, więc muszą one przez ten czas utrzymać świeżość. Ciasta z bitą śmietaną sprawdzą się jesienią lub zimą. Wtedy też popularne są wypieki z czekoladą, karmelem i orzechami. Pamiętaj również o tym, by ciasta na zamówienie wybrać z wyprzedzeniem i ustalić z pracownią cukierniczą termin odbioru. Domowe wypieki zasmakują gościom wtedy, gdy będą świeże.